Töltés...

1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47–49. 7. em.
 • VERSYS CLINICS
  UROLÓGIA
  Mindkét nemnél foglalkozik a vesék nem belgyógyászati
  betegségeivel, a vesevezetékek, a húgyhólyag és
  a húgycső megbetegedéseivel, illetve a nemi szerveket
  érintő betegségekkel.Versys Clinics - UROLÓGIA


Általános tudnivalók

Az urológia tárgykörébe tartoznak a férfi és női vizeletképző és vizeletelvezető rendszer betegségei, melyek a különböző fejlődési rendellenességek, daganatok, kövek, gyulladások, másrészt a férfi nemi szervek (hímvessző, herék, prosztata, ondóhólyagok) betegségeivel.

Mi történik az urológiai vizsgálat során?

Az első találkozás alkalmával az urológus kikérdezi a pacienst a tüneteiről, panaszairól. Ezt követően a családban előfordult betegségekről, öröklöd betegségekről, valamint paciens korábbi betegségeiről, esteleges műtétekről, valamint a szedett gyógyszereiről, gyógyszerérzékenységről. A részletes kikérdezést után következik a fizikális vizsgálat (has megtapintása, vesetájak érzékenységének vizsgálata és a hasi ultrahang vizsgálat). Férfiak esetében a rectalis prosztata tapintás (végbélen keresztüli prosztata vizsgálat).

Mit vizsgál az urológus szakorvos?

Az urológus a vizeletelválasztó rendszer szerveivel (vese, húgyvezeték, húgyhólyag és húgycső) valamint a férfi külső – és belső nemi szervek (hímvessző, here, mellékhere, prosztata, ondóhólyagok) elváltozásaival, betegségeivel foglalkozik. Sokan fordulnak urológushoz a rectum (végbél) és környéli panaszokkal (fissura, aranyér). Ezek a hiedelemmel ellentétben nem tartoznak az urológus szakterületéhez, még akkor sem, ha a fizikális vizsgálat részét a férfiak esetében a prosztata vizsgálata (végbélen keresztüli tapintási vizsgálat) is tartalmazza. Ilyen esetekben sebészhez (proctológushoz) kell fordulni.

Milyen tünetekkel forduljunk urológushoz?

GYULLADÁSOS TÜNETEK ESETÉN A LEHETSÉGES PANASZOK:
Az akut vesemedence gyulladás esetében hirtelen fellépő láz, hidegrázás, vese környéki fajdalom, elesettség, étvágytalanság léphet fel, vizelési nehézséggel, illetve fájdalmas vizeletürítéssel. Előfordulhat csípős, gyakori vizelés, baktérium ürülése a vizeletben, illetve véres vizelet. Előfordulhat nyomás érzékeny vesetájék, illetve a vesetájék ütögetésre fájdalmas.

KÖVES EREDETŰ MEGBETEGEDÉSEK:
A vesében vagy a húgyvezetékben (ureterben) előforduló kövek igen intenzív, erős, görcsös fájdalmat okoztatnak, melyek az érintett oldalon a vesetájon és/vagy az alhasban, comb belső felszínébe , nőknél a szemérem ajkakba sugárzó fajdalomként jelentkezhetnek. Az intenzív, görcsös fájdalom mellett, hányinger, többszöri hányás, a has felpuffadása, székrekedés is lehet a kísérő tünet. Ezek mellet előfordulhat, hogy a vizeletben vér látható.

Milyen tünetekkel forduljunk urológushoz? - Nők

A hólyag gyulladás (cystitis) esetében a tünetek a követezők lehetnek: fájó, csípő vizelés, gyakori vizelési inger, sokszor csak par csepp vizelet ürül, ennek ellenére az érintett mégis úgy érzi, hogy igen gyakran—esetenként néhány percenként_ vizelési ingere van. A vizelet lehet véres, piros színű is.

Milyen tünetekkel forduljunk urológushoz? - Férfiak

A prosztata– akut- gyulladása esetében hidegrázás, csípő, fájdalmas vizelés, nehezített vizelés, adott estben a vizelet teljes elakadása tapasztalható levertséggel és gyenge általános állapottal párosulva.
A prosztata krónikus (visszatérő) gyulladása sok különböző, sokszor nehezen megfogható tünetekkel járhat, mint pl,: végbél körüli szúró érzés, mely miatt sokszor végbéltükrözésre küldik a pácienseket, feleslegesen. Ezek mellet előfordulhat, csípő, égő vizelés, égő, csípő érzés a húgycsőben magömlés esetében, a herékbe sugárzó faldalom vagy inkább csak húzó érzés, nem is kifejezett fajdalom. Előfordulhat még a lumbalis gerinc táji fajdalom vagy alhasi nyomásérzékenység, a hólyag teltségének folyamatos érzése, lehet egyszerűen csak egy nehezen megfogható bizonytalanság érzés, merevedési zavar és korai magömlés is.
Prosztata jóindulatú megnagyobbodása: vizeletsugár erősségének csökkenése, csepegő vizelet, utócsepegés, visszamaradó vizelet a hólyagban vizelés után, gyakori vizelés, fájdalmas vizelés, éjszakai vizelés, erőltetett vizelés, csípős vizelet, sürgető vizelési ingerek, vékony vizeletsugár

Fitymaszűkület (Phimosis). Az előbőr beszűkülése, minek következtében az nem húzható hatra és ez akadályozza, a hímvessző, a makk higiénés tisztán tártasat valamint nehézséget, fájdalmat okozhat a meredésekor, és súlyosabb esetekben lehetetlenné is teheti azt. Sokszor pl: cukorbetegség során megfigyelhető az, hogy először hosszanti berepesések keletkeznek, melyek igen fájdalmasak tudnak lenni.
Rövid kantárfék (frenulum breve): a makk és az előbőr közötti összeköttetés rövid volta esetében a merevedés esetén a hímvessző meggörbülését okozhatja, ami a közösülésnél okozhat fájdalmat, illetve a szexuális élet során annak berepedése vagy átszakadása vérzést okozhat.
Herevízsérv (hydrocele): A herezacskó méretének jelentős, legtöbbször fájdalmatlan megnövekedése. Ilyenkor a herezacskóban folyadék halmozódik fel, mely miatt a herezacskó mérete megnövekszik. Időnként húzó jellegű fajdalom előfordulhat.
Here visszérsérv (varicocele): a herét ellátó elvezető erek (vénák) átmérőjének jelentős tágulata vénás pangást és adott esetben visszafolyást eredményez a herét körülvevő vénákban, minek következtében a here hőmérséklete megemelkedik. Ez lehet fájdalmatlan is, de okozhat a herében húzó jellegű fájdalmat is.

"A Versys Clinics-ben nagy hangsúlyt fektetünk a komplex szemléletre és a teljes körű kivizsgálásra. Külön öröm számomra, hogy svájci tapasztalatszerzéseim után, itthon is ilyen körülmények között folytathatom munkásságom." - Dr. Fél Tamás urológus és andrológus főorvos

Versys Clinics - Miből áll egy urológiai vizsgálat?


Mik a leggyakoribb urológiai vizsgálatok?

Fizikális vizsgálat, prosztata tapintásos vizsgálata. Alapvetően a vizsgálatok nem járnak fájdalommal, a prosztata vizsgálat, amely tapintással a végbél felől történik, inkább kellemetlen, mintsem fájdalmas.

Az urológiai vizsgálat következő lépése a laboratóriumi és vérvizsgálat, férfi betegnél, ha indokolt, ondó vizsgálat.

Az urológiai műszeres vizsgálatok közül a leggyakrabban ultrahang (UH) vizsgálatot alkalmaznak. Vizeletürítési panaszok esetében az urodinámia, az uroflow (vizelet áramlási vizsgálat) vizsgálatot alkalmazzák, amellyel a vizeletsugár erősségét, a hólyagkiürülés idejét, módját, a kiürített vizelet mennyiségét határozható meg.

Képalkotó vizsgálatok közül bizonyos esetekben a CT (computer tomográfia) illetve az MRI (Magnetic Resonance Imaging) elrendelhető.

Eredményorientáltság

Intézetünk szakemberei aktív tudományos tevékenységet folytatnak, tagjai számos tudományos társaságnak, folyamatos nemzetközi szakmai képzésben részesülnek, ezzel is biztosítva a magyar páciensek számára a legmodernebb eljárásokhoz és szakmai színvonalhoz való hozzáférést.

Komplex szemlélet

Klinikánkon hiszünk a komplex és holisztikus szemlélet erejében: a különböző szakterületek egymással együttműködve dolgoznak azon, hogy a hozzánk forduló pácienseket a lehető leghatékonyabb és legkíméletesebb módszerekkel, innovatív megoldásokkal segíthessük.

Személyre szabott kezelések

A testi kezelések mellett nagy hangsúlyt fektetünk a hozzánk forduló páciensek tájékoztatására és lelki felkészítésére is, hiszen tisztában vagyunk azzal, hogy a procedúra sokszor lelkileg is komoly megterhelést jelent.

Tapasztalt szakemberek

Szakembereink kiemelkedő hazai és nemzetközi tapasztalattal és gyakorlattal rendelkeznek. Az intézet orvos igazgatója, dr. Vereczkey Attila több mint húszéves szakmai gyakorlattal rendelkezik, és 2001 óta vezet meddőségi intézeteket.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Kérjen szakértő segítséget! Az alábbi űrlap kitöltésével felteheti a férfi meddőségre vonatkozó kérdéseit. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot megadott elérhetőségein!

Tudomásul veszem, hogy a Versys Clinics - Humán Reprodukciós Intézet Kft. részére a fenti személyes adataimat önként átadom és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy azokat a nevezett kapcsolatfelvétel céljából a hozzájárulás visszavonásig kezelje. Az adatokat a Versys Clinics a hatályos jogszabályoknak megfelelően és az adatvédelmi tájékoztató szerint kezeli.